2016. március 30., szerda

A gejzírek földjén / The land of geysers

A bejegyzés írása közben két dologra rájöttem. Egy: kvarcot nagyon nehéz fotózni, főleg úgy hogy nincsenek meg a megfelelő eszközök. Kettő: Asztag-kő anyagából még van hova fejlődnünk, mert hogy erről a lelőhelyről lesz most szó. Már többször voltunk itt, csak valahogy mindig kimaradt a felsorolásból. Kicsit ironikus, mert elég közel lakok hozzá :D

A főként hidrokvarcitból álló hegyet, a maga 501 m-terével egy három szintes bányaudvar tárja fel. Nagy a terület és elég szakadékos is. Mindenképpen fokozottan vigyázzunk a gyűjtéskor. Valamit a védőfelszerelés (szemüveg, kesztyű stb..) viselése erősen ajánlott!!! A lerepülő kőszilánkok puskagolyóként sebzik fel az ember bőrét. Tudnék róla mesélni.


While writing the post I realized two things. One: photographing quartz is a very difficult task. Second: we have to improve our collection from the Asztag-kő locality. I will discuss this deposit. We visited this place many many times but it still missed from the list. It is a little bit ironic because I live really close :D

The hill mainly consists of hydroquartzite, with a high of 501 m. The mine has three levels. The area is quite big and full of gaps. So be careful during collecting, and the use of safety equipment is also recommended. The stone splinters could hurt the skin like a bullet. I could tell a lot about it.


  Alsó szint / Lower level

Asztag-kői sziklacsúcs / Tip of the Asztag-kő

Jó kis emelkedőt kell leküzdeni ha valaki feljebb akar jutni, de már csak szép kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni a csúcsra, na meg persze sosem lehet tudni hol akad szép darabra az ember. Valamit a mohapárnás páfrányos sziklák is nagyon impozáns látványt nyújtanak a szikla tövénél.

It is a steep slope if somebody want to climb up to the top, but the beautiful overview worth it. And nobody knows where can you find nice pieces. Furthermore the ferny and mossy stones at the base of the cliff are looking grandiose.



Egy kis kirándulással egybekötött ásványgyűjtésnek a legjobb úti célja az Asztag-kő. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Egyike volt az első lelőhelyeknek, amit felkutattunk.

Végezetül nézzük a találatokat a teljesség igénye nélkül:

The Asztag-kő is a good destination for a little trip combined with mineral collecting. This was one of the first locality where we had collected.

Finally, the results without completeness:

Barit / Barite

 Goethit /Goethite

Sárgára színezett kvarc / Quarc with yellow color


 Vörösre színezett kvarc / Quartz with red color

 Üreg folytatása baritos, kavrcos, goethites rózsákkal
Continue of the hole with barite, quartz and goethite roses

Közeli kép / Closer picture

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése